Clusteruitgeverij

De 19-jarige Saskia komt als hulp in huishouding bij de Bosma’s terecht. Micha en Hein hebben hun leven met z’n tweeën ingericht nadat beiden al getrouwd zijn geweest.
Micha is wat aan het dementeren geraakt, blijft zaken vaak herhalen en Hein sukkelt er zo’n beetje achteraan. Dat wil zeggen: hij wil Micha geen strobreed in de weg liggen. Micha wil al bij het eerste kennismakingsgesprek van Saskia haar trouwfoto’s met haar vorige man laten zien. Hoewel het begint als een bijbaantje dat Saskia naast haar studie Biologie heeft, veranderd dat op den duur toch in meer. Vriendschap. Een verbond, tot op zekere hoogte. Saskia gaat meer om de Bosma’s geven dan ze in eerste instantie voor mogelijk had gehouden.

Hein vertrouwd Saskia op een goed moment ook zaken toe, waardoor Saskia te weten komt dat hij meer om Micha geeft dan andersom mogelijk het geval is.
Micha heeft geheimen uit de oorlog die ze niet met Hein wil delen. Hij weet wel dat het er is. Als beiden zijn overleden, komen deze geheimen Saskia’s kant uit. Nieuwsgierig geworden duikt ze in de materie. Want wat heeft Micha nu toch voor Hein verborgen willen houden?

De schrijfstijl is vlot en heel meelevend. Af en toe zijn het niet meer dan observaties, om vervolgens in de tendens van een gesprek weer verder te gaan. De schrijfster heeft haar uiterste best gedaan om er een overzichtelijk geheel van te maken.
Je bent er zo doorheen.

Het duurt wel even voor je ook wat (meer) meekrijgt van hoofdpersoon Saskia, die tot dan toe je ‘kijkvenster’ is geweest. Je weet dat ze Biologie studeert en dat ze dit als bijbaan heeft, maar bijvoorbeeld verder niet of ze veel vrienden heeft, of ze die ochtend met knallende hoofdpijn is opgestaan of heeft moeten blokken voor een tentamen, of ze haar ouders vaak bezoekt. Het verhaal is echt alleen op haar omgang met de Bosma’s gericht.

Sommige achterliggende zaken overvallen je aan het eind, in de zin dat het sowieso al niet heel duidelijk was en het ook verder niet wordt uitgelegd.
Het geheim zelf, moet ik heel eerlijk bekennen, is me zelfs na het lezen niet heel duidelijk, maar dat kan aan mij liggen. Ik vond het wel een mooi boek om te lezen.

M. Lanen (Clusteruitgeverij: schrijver en recensist)