Het geheimHet Geheim door Ingrid Karsten

Ingrid Karsten presenteert haar nieuw roman ‘Het Geheim’. Het is een verhaal met veel beproevingen dat zowel ‘het kind’ als de hoofdrolspelers moeten ondergaan.
Het oudere echtpaar Micha en Hein nemen de negentienjarige Saskia als hulp in de huishouding. Maar er speelt een geheim in Micha’s verleden. Dan overlijdt Micha en kort daarop Hein. Saskia ontdekt oude brieven van Micha aan haar grote liefde Samuel. Wat is het waar Hein niets van mocht weten? We schrijven het jaar 1943, het is oorlog en het is koud …Micha huivert 

Sink, maak kennis met Saskia, Micha en Hein uit ‘Het geheim’.

Wijdbeens, is het eerste wat me opvalt. Ze zit met haar benen wijd en draagt een jurk met een kanten onderlaag. Op een tafeltje naast haar staat een vergulde asbak. Haar man zit in een gemakkelijke leunstoel. Ik schat hem wat ouder. Hij draagt een grijze broek, een crèmekleurig hemd, een bruin jasje en bretels. Voor de jaren tachtig ziet hij er best chic uit.

De woonkamer is vrij ruim. Wat ooit een open haard is geweest, vormt het pronkstuk van de kamer. Het marmeren blad erboven staat vol glazen beeldjes. Het groene tapijt ruikt wat muf, maar ik krijg niet de indruk dat ik me hier in arm gezelschap bevind. Of ik soms een kopje koffie wil? ‘Suiker en melk?’ ‘Heeft u ook zoetjes?’ antwoord ik voorzichtig.
’In de States is het allemaal instant,’ zegt meneer Bosma, ‘maar wij zetten toch liever zelf koffie, hè Micha?’

Mevrouw Bosma steekt een sigaretje op.
‘We hebben er tien jaar gewoond,’ glundert ze. ‘Kun je het een beetje horen? Ik loop soms met Hein in de chique delicatessenzaak The Kings, ken je die? En dan wil ik iets kopen en dan weet ik opeens niet meer hoe dat heet in het Nederlands. Vreemd hè?’


Weten hoe het verder gaat met Saskia, Micha en Hein? Koop dan het boek voor €14,95 bij uw lokale boekwinkel of online


Recensies


Femmy Fijten

9 augustus 2013

Hoi Ingrid,

Ik heb je boekje gelezen. Het is een intrigerend verhaal. Het is ook nog eens mooi geschreven.
Tot aan het einde toe heb ik het geboeid gelezen.
Het begin is ook nog eens goed te volgen, maar naar het einde toe, sloeg toch de verwarring, die ik meestal onderga bij jouw werk, toe.
Waarom was het meisje zo gehecht aan die oude mensen? Waarom is deel 1 wel als een roman en dan het volgende deel losse brieven geschreven? Schrijft iemand ook zulke brieven?
Helemaal in uitgewerkte dialogen?
Van de laatste bladzijde snapte ik geen bal. De aap kwam uit de mouw, maar welke aap? Het geheim… dat ze grond at? Waarom zou iemand dat doen?
Was het niet voldoende geheim dat Sarah om het leven was gekomen? Was het niet mooier geweest als ze de dood van Sarah geheim had gehouden voor Samuel?
Wat ik al eerder meldde is dat wij waarschijnlijk niet te combineren humeuren hebben, want het boek liet mij in verwarring achter. Zoals je meeste verhalen.
Voor mij is het naar het einde toe te ongestructureerd, maar ik geloof zomaar dat anderen dat juist mooi vinden en het als krachtig ervaren.

hartelijke groet,

Femmy Fijten


Trees Neuhaus-van Leek

27 mei 2015

Vanaf het begin ben je als lezer geïnteresseerd in de relatie van de onzekere ik-figuur met het oudere echtpaar dat een hulp in de huishouding zoekt. Al spoedig blijkt dat het meer om de gezelligheid gaat dan om het schoonmaakwerk. Er ontstaat een hechte band tussen de drie personen, die bij de dood niet ophoudt.

De oudere dame heeft een geheim en daar komt de lezer langzaam maar zeker achter. In elk hoofdstuk val je midden in een nieuwe gebeurtenis en dat maakt het spannend. Bovendien is het beeldend en vlot geschreven.


Ellen Wiechmann

29 mei 2015

‘Het Geheim’ vertelt in beeldende taal en niet zonder humor het levensverhaal van Micha Bosma. Niet alleen gaat het over de verschrikkingen van WOII, het is ook een ontroerend verhaal over vriendschap, ouder worden en over onsterfelijke liefde. Mooi boek en een heel plezierige leeservaring!


Jeannie Dorssers

31 mei 2015

Ik vond het fris, blij en de hoofdpersoon heel, heel lief in haar houding naar het echtpaar Bosma, heel geduldig. Je hebt een groot en zwaar onderwerp durven te beschrijven zonder het te zwaar te maken.


Eva

17 juni 2015

Lieve Ingrid,
En je had gelijk: ik heb het boek op de terugrit van de week, meteen uitgelezen!
Met name het stuk dat je verteld over gedachten van de hoofdpersoon, dat vind ik mooi gedaan, met het idee dat sommige dingen niet staan in de tekst maar wel zo
door vrijwel iedereen opgemerkt wordt, dus meer tussen de regels door.
Goed werk! Knap hoe je dit voor elkaar hebt gekregen.


Clusteruitgeverij

31 juli 2015

De 19-jarige Saskia komt als hulp in huishouding bij de Bosma’s terecht. Micha en Hein hebben hun leven met z’n tweeën ingericht nadat beiden al getrouwd zijn geweest.
Micha is wat aan het dementeren geraakt, blijft zaken vaak herhalen en Hein sukkelt er zo’n beetje achteraan. Dat wil zeggen: hij wil Micha geen strobreed in de weg liggen. Micha wil al bij het eerste kennismakingsgesprek van Saskia haar trouwfoto’s met haar vorige man laten zien. Hoewel het begint als een bijbaantje dat Saskia naast haar studie Biologie heeft, veranderd dat op den duur toch in meer. Vriendschap. Een verbond, tot op zekere hoogte. Saskia gaat meer om de Bosma’s geven dan ze in eerste instantie voor mogelijk had gehouden.

Hein vertrouwd Saskia op een goed moment ook zaken toe, waardoor Saskia te weten komt dat hij meer om Micha geeft dan andersom mogelijk het geval is.
Micha heeft geheimen uit de oorlog die ze niet met Hein wil delen. Hij weet wel dat het er is. Als beiden zijn overleden, komen deze geheimen Saskia’s kant uit. Nieuwsgierig geworden duikt ze in de materie. Want wat heeft Micha nu toch voor Hein verborgen willen houden?

De schrijfstijl is vlot en heel meelevend. Af en toe zijn het niet meer dan observaties, om vervolgens in de tendens van een gesprek weer verder te gaan. De schrijfster heeft haar uiterste best gedaan om er een overzichtelijk geheel van te maken.
Je bent er zo doorheen.
Het duurt wel even voor je ook wat (meer) meekrijgt van hoofdpersoon Saskia, die tot dan toe je ‘kijkvenster’ is geweest. Je weet dat ze Biologie studeert en dat ze dit als bijbaan heeft, maar bijvoorbeeld verder niet of ze veel vrienden heeft, of ze die ochtend met knallende hoofdpijn is opgestaan of heeft moeten blokken voor een tentamen, of ze haar ouders vaak bezoekt. Het verhaal is echt alleen op haar omgang met de Bosma’s gericht.

Sommige achterliggende zaken overvallen je aan het eind, in de zin dat het sowieso al niet heel duidelijk was en het ook verder niet wordt uitgelegd.
Het geheim zelf, moet ik heel eerlijk bekennen, is me zelfs na het lezen niet heel duidelijk, maar dat kan aan mij liggen. Ik vond het wel een mooi boek om te lezen.

M. Lanen (Clusteruitgeverij: schrijver en recensist)

Titel: Het Geheim
Auteur: Ingrid Karsten
Uitgegeven door Schrijverspunt, ISBN 9789462661127